logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Britisk musikkbransje eksporterer for milliarder

Av Vegard Storaas Publisert: 15. sep, 2016

Publishingsektoren stikker seg ut som den store eksportvinneren.

Measuring Music som kommer ut en gang i året er skrevet av UK Music, som er en paraplyorganisasjon for PRS, PPL, BPI (britiske ekvivalenter til vederlagsbyråer som TONO og Gramo). Rapporten viser at britisk musikkbransje totalt bidro med £4.1 milliarder til den britiske økonomien i 2015.

Over 50% av brutto verdiskapning kom fra eksport (til sammenligning sto eksport for 6% av samlete musikkinntekter i Norge). Totalt sett eksporterte britisk musikkbransje for £2.2 milliarder i 2015, en ørliten økning fra året før.

I den britiske rapporten har forfatterne fordelt inntektene på seks ulike områder: skapere og utøvere, plateselskap, konsertindustrien, publishing/forlag, samt studio- og musikkprodusenter.

Publishing-sektoren står for den største andelen av eksportinntektene til Storbritannia. Over 25% av eksportinntektene kom britiske publishingselskap til gode, nærmere bestemt £520 millioner. Dette etter at låtskrivere og komponister har fått utbetalt sitt, ifølge rapporten. Plateselskapene eksporterte til sammenligning for £360 millioner, ca 30% mindre enn forlagene.

Rapporter viser mer generelt at det er konsertindustrien i UK som har vokst mest i perioden 2012 til 2015. Her ser vi en eksplosiv økning på 90% i inntekter fra konsertvirksomhet utenlands i løpet av fireårsperioden. Totalt er eksportverdien fra dette området £57 millioner.

Britene kan for øvrig skilte med at 5 av topp 10 mest solgte artistene i 2015 var britiske, henholdsvis Adele, Ed Sheeran, Coldplay, One Direction og Sam Smith.

Les hele rapporter her

Kommentarer

Relatert innhold