logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Bygger nettverk på filmfestival

Filmkomponist Henrik Skram har mulighet til å vinne prestisjetung pris. Anledningen benyttes til å fokusere på nettverksbygging.

Filmkomponist Henrik Skram har mulighet til å vinne den prestisjetunge World Soundtrack Awards i kategorien Public Choice Award for filmmusikken til spillefilmen 90 Minutter. Prisutdelingen vil finne sted under Ghent Film Festival i oktober, og andre filmer på shortlisten i samme kategori er The Master, Argo og Life of Pi. Med andre ord er det ikke småfilmer Skram konkurrerer mot.

I forbindelse med nominasjonen, drar Skam selv til festivalen. En klar målsetning er å utvide nettverket og knytte verdifulle kontakter for fremtiden.

– På denne turen skal jeg møte min agent George Christopoulos for første gang. Det blir veldig spennende, han skal introdusere meg til interessante personer i filmindustrien. Vi skal også på en rekke seminarer, konserter og møter med produsenter og filmregissører. Jeg håper å komme hjem med nye viktige kontakter, både kollegialt og karrieremessig, sier Skram til Music Norway.

Jobber med klassiske musikere

Filmkomponistens bakgrunn innebærer studier i klassisk komposisjon ved Guildhall School of Music and Drama i London. Han har skrevet filmmusikk til to spillefilmer, henholdsvis 90 Minutter (NO) og Den Som Söker (SE), samt skrevet musikk til mange reklamefilmer og kortfilmer. Skram påpeker at han jobber med klassiske musikere som utgangspunkt, og med en elektronisk produksjon rundt arrangementene.

Spillefilmen 90 Minutter var et spennende prosjekt å jobbe med.

– Filmens tematikk er svært mørk; den handler om tre menns siste 90 minutter før de enten tar livet av seg selv eller familien sin. Musikken spiller en viktig rolle som menneskeliggjørende faktor. Det var viktig for regissør Eva Sørhaug at vi kommer inn i hodene på mennene, og at musikken ikke skulle underbygge de ytre grusomhetene, men løfte det karakterene opplever i seg selv.

Musikken er spilt inn med strykeorkester, harpe og piano, og er utgitt som eget musikkfilmalbum. Musikken fikk mye oppmerksomhet i filmmusikkmiljøet i Europa, og endte altså opp med å komme på shortlist til Public Choice Award i World Soundtrack Awards.

– Det er en «folkets filmmusikpris» og det stemmes fra over hele verden. Andre filmer som er på listen er The Master, Argo og Life of Pi. Det er veldig stas å være på denne listen, sier Skram.

Musikken til 90 Minutter ble også nominert til Amanda i år for beste musikk.

Følelser også i ironi

Henrik Skram mener at det lages svært god norsk film om dagen, men at det ikke er mange nok produksjoner til at alle komponistene kan jobbe hele tiden.

– Hva er dine tanker om norsk filmmusikks muligheter i utlandet?

– Jeg har mange utenlandske kollegaer som snakker om «the Nordic sound». Jeg tror det handler om en spesiell konsentrasjon man finner i nordisk musikk. Norske musikere og komponister har en tendens til å grave dypere i den musikalske materien på leting etter noe opprinnelig og ektefølt. Til og med i ironien, som vi bruker mye her til lands, finner vi ekte følelser! Jeg tror det er store muligheter for norsk filmmusikk i utlandet, både fordi vi har et genuint og særegent musikkspråk, men også fordi vi har en høy grad av profesjonalitet. Denne er kommet oss til dels mye på grunn av gode støtteordninger og svært god musikkutdanning, avslutter Skram.

Henrik Skram fikk reisestøtte til eksport- og næringsrettede tiltak gjennom Music Norways reisestøtte.

Kommentarer

Relatert innhold