logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Syv hiphop-artister til by:Larm

Av Syv hiphop-artister til by:Larm Publisert: 04. nov, 2014

Rekordmange hiphop- og rapartister blant årets demoartister.

Hvert år er det knyttet stor spenning til hvilke artister som blir tatt ut til by:Larm-programmet av juryen, de såkalte demoartistene. Mangfoldige timer høres gjennom før man kommer frem til hvem som som skal få muligheten til å vise seg på Nordens viktigste showcase-arena. Den fullstendige listen over demoartistene blir ikke sluppet før senere i november, men by:Larm slapp en finfin nyhet allerede i dag: Syv hiphop og rap-demoartister – en solid økning fra tidligere år.

Følgende artister ble sluppet i dag
• Cezinando
• Ivan Ave
• Kenneth Engebretsen feat khat/hashish
• KUUK
• Mats Dawg
• Onge $ushimane & Kobe-wan Kenobi
• Unge Ferrari

Pressesjef i by:Larm Celine Ryel forteller at grunnen for det ekstraordinære antallet er enkel:

– Det var usedvanlig mange demoartister som utmerket seg innen denne sjangeren i år sammenlignet med tidligere og vi har lyst til å rette søkelyset mot dem.

– Syv hiphop-acts er stort! Hva er det som har gjort at acts i denne sjangeren markerer seg spesielt i år?

– Ja, det er stort! I hvert fall siden det er syv av Juryens Utvalgte. Vi har allerede booket flere hiphop-artister til neste års festival, men disse syv er artister som har blitt valgt ut av juryen vår etter å ha sendt inn demoer. Hvert år har vi en egen ekspertjury som velger ut sine kandidater blant hiphop / rap artistene, som i år samarbeidet med hovedjuryen. Hele syv artister ble valgt ut, og det må være ny rekord! Det reflekterer hvor mye bra som er på gang i denne delen av norsk musikk.

Ivan Ave. Foto: Jan Tore Eriksen

– Flere spennende navn i slippet, hva vil du si kjennetegner dem?

– Jeg vil si at det ikke er så mange fellestrekk mellom de syv artistene. Og det er et bare positivt! Alle har blitt valgt ut fordi de utmerker seg som up-and-coming artister, og jeg synes de dekker et ganske bredt spekter innenfor sjangrene hiphop / rap. Her har du alt fra klassiske jazzy beats og sampling, via energisk norsk trap, til en kompromissløs, aggressiv jenteduo. Du har Nord-Norge, Telemark og Groruddalen.

– Hva gjorde at dere endte på nettopp disse syv?

– Alle de utvalgte har det lille ekstra som vi leter etter når vi skal kåre Juryens Utvalgte. De er relativt uetablerte artister som har fanget interessen vår og som vi tror kommer til å gjøre det bra i tiden fremover. I år ble det ekstra mange hiphopartister fordi alle og enhver av dem hadde noen i juryen som kjempet for dem, det var ikke snakk om å kutte noen fra lista.

Christian Teisnes var en del av spesialist-juryen, som er rådgiver for hovedjuryen som velger ut de endelig demoartistene.

– Ut i fra artistene som slippes, så kan det nesten virke som det er et generasjonsskifte, både i alder og stil, i norsk hiphop. Hvor vil du si norsk hiphop anno 2014 står?

– Både fjorårets og årets utvalgte artister vil jeg si representerer noe nytt og spennende. Fellesnevneren for de som er valgt ut er at de alle har en definert stil, utrykk og image som gjør de til unike artister. Om det er et generasjonskifte med tanke på alder og stil er jeg usikker på, men det er helt klart tydelig at rappere i 2014 har andre inspirasjonskilder og måter å uttrykke seg på enn tidligere.

Onge $ushi Mane & Kobe-wan Kenobi

– Kan årets by:Larm acts få norsk hiphop ut internasjonalt?

– Norsk hiphop har de siste årene vært dominert av norskspråklige tekster, og da sier det seg selv at det blir vanskelig å selge inn utenlands. I år er det bare én artist som rapper på engelsk, Ivan Ave. Han har til gjengjeld allerede større appell og oppmerksomhet utenlands enn hva han har i Norge per dags dato. Når det er sagt så er det en viss interesse for norsk hiphop i våre naboland, og jeg vil tro at både Sverige, Danmark og Island er land norsk rap kan få økt anerkjennelse over tid. Da handler det ikke like mye om språk lenger, men stil og egenart som appellerer. Vi så blant annet under fjorårets by:Larm at en av de artistene som fikk mest oppmerksomhet internasjonalt var Yoguttene.

Ryel sier seg enig:

– Unge Ferrari kan måle seg med den danske R&B-bølgen, og sceneshowet til KUUK er universelt sterkt, uansett språk. Jeg begynner å se det vi har sett med f.eks islandske og danske artister tidligere, at selv om folk ikke forstår hva de sier, så liker de det de hører og anerkjenner at det er kvalitet.

Sjekk ut de aktuelle artistene på by:Larm sine hjemmesider.

Kommentarer