logo

Music Norway er norsk musikkbransjes eksportorganisasjon.

Waterfall løfter norske låtskrivere ut i verden

Av Waterfall løfter norske låtskrivere ut i verden

Ina Wroldsen

Alle vet om Stargate, men Norge har flere låtskrivere som markerer seg grundig globalt.

Av Gisle G. Stokland

For eksempel Ina Wroldsen, som har skrevet utgitte sanger for Britney Spears, One Direction, Leona Lewis og Pussycat Dolls. Bak Ina og mange fremadstormende låtskrivere og artister står Waterfall Music, med ringreven Kai Robøle i spissen. Music Norway tok en prat med Kai om det norske musikkforlaget, som stadig er i vekst.

Hva er Waterfall Music og hva er deres målsetning?

– Waterfall Music er et musikkforlag som har utviklet artister og låtskrivere siden 1997 – fortrinnsvis med tanke på eksport – og som har vært med å løfte artister som M2M, Span, Karin Park, Gisli, Ida Maria, Alfred Hall, mange flere ut i verden. På låtskriversiden har vi hittil hatt størst suksess med Ina Wroldsen, men som del av vårt låtskriverprogram, støttet av Innovasjon Norge, har vi nå 6-8 nye låtskrivere på rask vei oppover internasjonalt.

Hva er noen av Waterfalls største utfordringer?

– I det daglige praktiske arbeidet med å lykkes internasjonalt, og det gjelder både for artister og låtskrivere, så er det å eliminere de handicap vi naturlig har ved at vi bor langt borte – upraktisk, tidkrevende og fordyrende – snakker et annet språk, og har en veldig forskjellig kultur og ikke minst forretningskultur enn i de større markedene vi prøver oss på. I tillegg selvfølgelig å kvalitetsmessig sikre at vi er på nivå med internasjonal konkurranse.

Og hvis man skal se det i et større perspektiv?

– Å klare å finansiere det vi driver med uten å gi fra oss for stor andel av rettigheter ut av landet. Vi prøver å skape eksport, men så lenge den eneste måten å finne risikovillig kapital til å utvikle norsk talent er å gjøre lisenser og co-publishing avtaler med internasjonale aktører, så blir for lite av rettighetene igjen på norske hender. Et paradoks at det er lettere å få store internasjonale aktører til å se potensialet og satse på norsk talent enn relevante aktører her hjemme.

Det er lite investeringsvilje for norske forlagsrettigheter i Norge. Tror du dette går på kunnskap?

– Manglende kunnskap om forlagsvirksomhet og forlagsrettigheter, ja. Det er en grunn til at det nederlandske pensjonsfondet Imagem har valgt å plassere enorme summer i forlagsrettigheter.

En co-publishingavtale med et utenlandsk publishingselskap kan bli et dyrt lån, når en koker det ned. Man må gi fra seg en stor prosent i forhold til om en gjør en admin-deal. Hva innebærer det av tjenester i forhold til en co-publishingavtale?

– Ideelt sett skal en co-publisher bidra med langt mer i et slikt samarbeid enn penger hvis de skal fortjene å «co-eie» 50% av katalogen. Hvis ikke blir det grovt sagt et dyrt lån. Problemet er at de fleste større internasjonale forlag det er naturlig å gjøre en slik avtale med har tusenvis av artister og låtskrivere de skal representere og man ender med å måtte gjøre alt arbeid selv. Da er det strengt tatt bedre som lite forlag å eie katalogen selv og kun gjøre en admin-deal – hvis man har råd til det.

Hvem er noen av de norske låtskrivere dere har løftet opp internasjonalt?

– Ina Wroldsen er den største, men Odd Jensen, Caroline Ailin og de andre deltagerne av Låtskriverprogrammet vårt begynner å få imponerende cuts med artister i UK, Asia og på kontinentet.

Vi hører at Waterfall er i ferd med å skrive en co-publishingavtale med en ny major. Hva kan du fortelle om dette og hvordan vil avtalen kunne hjelpe dere?

– Vi har ikke undertegnet enda, så det er litt prematurt å snakke om konkret, men som nevnt ovenfor så har dette vært vår måte å finansiere deler av vår virksomhet siden vår første co-publishing avtale med Universal Music tilbake i 1998. En slik avtale sikrer nødvendig A&R-funding, men også en samarbeidspartner i de territoriene vi ønsker å satse.

Waterfall er kjent for sine låtskriver-camper, som har hjulpet flere nordmenn med hensyn til ferdigheter og utvidelse av nettverk via entusiastisk deltakelse fra mange internasjonale låtskrivere. Blant andre: Cass Lowe («Love You and Leave You» med Ronan Keating, co-skrevet av Waterfalls låtskriver Odd Jensen, «Fool Of Me» med Say Lou Lou, «Boyfriend» med Shola Ama, skrevet og produsert for Alison Moyet, Backstreet Boys, Guy Sigsworth, Don Diablo, Diana Vickers, Madeon, Guy Chambers, Ludovico Einaudi), Annet Artani («Everytime» med with Britney Spears, «Nothing Lasts Forever» med Girl’s Day), syv ganger BMI Crystal Award-vinner Andy Love («The Whisper» med New Kids on the Block (#6 på Billboard), «Upside Down» med Paloma Faith, «Time Machine» & «Let It Rain» med Girls Generation, musikk for «The X-Factor», «America’s Got Talent», «Britain’s Got Talent»), Francesca Richard («Wrong Feels So Right» med Carly Rae Jepsen, åtte låter med Peter Andre, «Shawty Come Back» & «Let It Out» med Charlie Wilson, «A Little Party Never Killed Nobody» med Fergie for filmen «The Great Gatsby»), samt Waterfalls egen låtskriver, artisten Brandyn Burnette, som har plasseringer med amerikanske X-Factor-finalisten Chris Rene og kanadiske Hedley. Låtskriverne Torgeir Kristiansen og Ole Hegle har også vært co-writere på en låt på neste Isac Elliot-album.

Kai, når du ser tilbake på 2013, hva er du mest fornøyd med?

– Det er mye spennende som har skjedd i år både på artist- og låtskriversiden, men gjennomføringen av andre år av låtskriverprogrammet generelt, og avviklingen av de fire store låtskriver-campene spesielt – London, LA, og to ganger i Oslo – har vært utrolig spennende og vellykket. Å se hvordan nivået har løftet seg fra måned til måned, camp til camp, frem til et punkt der internasjonale aktører – publishere og managere – sender sine beste folk til Oslo for å være med på en låtekriver-camp – og dekker utgiftene selv – er utrolig moro.

Hva gleder Waterfall Music seg mest til å jobbe med i 2014?

– I 2014 blir det stort fokus på å få flere fra artiststallen vår ut internasjonalt – vi har allerede mye spennende satt for første halvår – men en drøm er det også å få på plass finansiering til å kunne starte «kull 2» av låtskriverprogrammet. Vi i har gått opp en løype som fungerer, og det er for dumt å stoppe nå.

Mer informasjon: http://www.waterfall.no

Kommentarer

Relatert innhold